Hamas Siyasi Birimi üyelerinden Mahmud Ez-Zehhar, “Açıklanan yeni siyaset belgesiyle Siyonist Rejim değil, 1967 sınırlarını kabul edildi” dedi.
Katar’ın başkenti Doha’da dün bir basın toplantısı düzenleyen Hamas Siyasi Büro Başkanı Meşal, Hamas’ın genel prensipleri ve politikalarını belirleyecek yeni siyaset belgesi ve vizyonuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Belgede yer alan önemli bir madde de Hamas’ın 4 Haziran 1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulmasını ilk defa kabul ettiğinden bahsedilmesi. Filistin toprağının hiçbir parçasından ödün verilemeyeceğine işaret edilen belgede “Bununla birlikte Hamas, 4 Haziran 1967 sınırları içinde başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını- mültecilerin ve sığınmacıların çıkarıldıkları evlerine dönmeleriyle birlikte- ortak ulusal uzlaşı formülü olarak görmektedir. Bu durum kesinlikle siyonist oluşumun tanınması ve Filistin haklarından ödün verilmesi anlamına gelmemektedir” ifadelerine yer verildi.
Bu konuya ilişkin Mehr’e konuşan Hamas Siyasi Birimi üyelerinden Mahmud Ez-Zehhar kendisine sorulan soruları aşağıdaki şekilde yanıtladı.
ABD ve bazı Arap ülkelerin Filistin uzlaşı görüşmelerini yeniden başlatmaya çalıştığı bu süreçte Hamas’ın yeni bir siyaset belgesi açıklamasından amaç nedir?
Yabancı güçlerin uzlaşı görüşmelerine odaklanmalarının Hamas’ın yeni siyaset belgesiyle bir alakası yoktur. Söz konusu belgede belli başlı ilkelere yer verilmiş ve mülteciler ile sığınmacıların çıkarıldıkları evlerine dönmeleri gerektiği üzerinde durulmuştur. Hamas, Filistin’in bir avuç toprağından bile vazgeçmeyecek. İlkelerimiz ve kutsal değerlerimizi de asla unutmayacağız. Bazı politikalar zaman içinde değişime uğrar. Biz 2005 seçimlerinin ardından Gazze Şeridinde bir teşkilat oluşturarak, Siyonist düşman karşısında mücadele etmeye başladık. Bugün de 1967 sınırlarını bir avuç toprak bile kaybetmeden kabul ettik. Bizim yaklaşım değişmemiş ve yine de bu tutumu devam ettiriyoruz.
Hamas’ın 1967 sınırlarını kabul etmesine yönelik görüşünüz nedir? Buna ne dersiniz?
Biz 1967 sınırlarını kabul ettik, Siyonist Rejim’i değil. Yeni siyaset belgesi Siyonist Rejim’le ilişkilerin normalleştirilmesi anlamına gelmemektedir. Siyonistlerin politikası da apaçıktır. Siyonistlerin bu siyaset belgesinde tanınmadıkları için onlar bunu gerçekleştirmeye çalışıyor.
Acaba Hamas açıkladığı yeni siyaset belgesiyle Müslüman Kardeşler’den olmadığını mı belirtmiştir?
Hayır bu doğru değil. Sözü edilen belgede belirtildiği gibi Hamas siyasi ve fikri açıdan Müslüman Kardeşler ekolünün bir parçasıdır ancak biz bağımsız bir Filistin örgütüyüz.
Gelecekteki seçimlerde Halit Meşal’ın başkanlığa seçilmeyeceğine dair haberler gündemdedir? Bu bağlamda ne düşünüyorsunuz?
Yasalara göre makamlar iki seneden bir değiştirilmeli. Hamas’ta yasalara aykırı bir olay yaşanmaycak. Görevleri süresi dolan kişiler yeniden başka bir zaman diliminde o göreve geri dönebilir. Hamas’ın bütün üyeleri direniş moralına sahiptir. Böyle olmayan tek kişi bile bulamayız.
Hamas’ın yeni siyaset belgesini Siyonistlere karşı düşmanlığa son vermek olarak yorumlayanlar vardır. Acaba bu doğru mu?
Siyonistler Filistin halkının en büyük düşmanıdır. Çünkü onların yurtlarını işgal etmişlerdir. İşgalcilerin hangi dinin mensubu oldukları değil, işgalci olmaları söz konusudur. Yahudi, Hıristiyan veya herhangi bir dinin mensubu olursa olsun farketmez işgalci, işgalcidir. Bizim Yahudilerle hiçbir sorunumuz yok. Nitekim ki İran da Siyonist Rejim’e karşı olmasına rağmen Yahudilerle sorunu yoktur.