Eski Rusya Başbakanı, Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı kampanyası sırasında tüm ülkelerin işbirliği yapması gerektiğini belirtti.
Eski Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, ‘Rossiya v globalnoy politike’ dergisi için kaleme aldığı ‘Yeni koronavirüs pandemisi sırasında güvenlik alanındaki işbirliği’ başlıklı yazısında, “Uygun aşılar geliştirildiğinde, öncelikle ulusal güvenlik nedeniyle tüm kıtalarda neredeyse eş zamanlı olarak kullanılmalı. Zira kimse, her an bahçenize ‘koronavirüs bombasını’ atabilecek bir komşuya sahip olmak istemez” ifadesine yer verdi.
Salgın sonrasında bazı ülkelerin özellikle “Kovid-19 aşı kampanyası sırasında zorunlu işbirliği” olmak üzere “direk işbirliği yapmak zorunda kalacağına” işaret eden Medvedev, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orta çağlarda, vebanın ortaya çıktığı kentler (aslında kaleler) tamamen kapatılıyordu, sakinlerinin büyük kısmı ölüme terk ediliyordu. Biz tamamen farklı gerçeklik içinde yaşıyoruz. Bu yüzden pandemi kriznin tüm sorunlarına yanıt da evrensel olmalı. Bu, ülkeler, hükümetler ve şirketler arasında aralıksız ve tam işbirliğini öngörüyor”.
‘ABD, Biyolojik Silahlar Sözleşmesi üyeleriyle açık diyalog başlatmalı’
Rusya’nın, Biyolojik Silahlar Sözleşmesi gibi önemli uluslararası senede bağlılığını sürdürdüğünü yazan Medvedev, ABD’nin Rusya’nın biyolojik silah kullanımının kabul edilemez olduğu çağrılarına kulak vererek Biyolojik Silahlar Sözleşmesi üyeleriyle açık diyalog başlatmasını umduğunu belirtti.
Medvedev şunları yazdı:
“Halihazırda bu sözleşme, günümüz şartlar dikkate alınarak esasen iyileştirilmesi gereken tek senet. Maalesef bu görüşe katılmayan partnerler var. Mesela ABD, bu sözleşmeyi 1972’de onaylasa da şimdi, mevcut uluslararası yasal araçlarla bu sözleşmeyi uygulayıp uygulamadığını kontrol etmek mümkün görünmüyor. Amerikalı meslektaşlarımız, 2001’de bu sözleşmeye ilgili protokol kabul etmeyi reddederek topraklarında denetimlere izin vermiyor.”