Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Farhadi ile makamında bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasında eğitim ve kültür alanlarında atılacak adımlar masaya yatırıldı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın davetlisi olarak Türkiye’de bulunan İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Farhadi ile makamında görüştü. Görüşmede, YÖK Başkanı Saraç da hazır bulundu. Bakan Yılmaz, görüşmede yaptığı konuşmasında, dost, kardeş ve komşu iki ülkenin uzun dönem aynı kültürü paylaşan ülkeler olduğunu ifade etti.
“İki ülkenin ortak o kadar kültürü var ki bu kültürün acaba İran’a mı ait, Türkiye’ye mi ait olduğunu ayırt edebilmek mümkün değildir” diyen Yılmaz, ortak kullanılan kelimelerin de çok sayıda olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de kullanılan bazı kelimelerin orijinalinin Farsça olduğunun dahi bilinmediği durumlar olabildiğini söyleyen Yılmaz, Türkçe kelimelerin de Farsça’da da muhakkak bulunduğunu ifade etti.
“HİÇBİR ÜLKE YOKTUR Kİ BU KADAR KÜLTÜRÜ İÇ İÇE GEÇMİŞ İKİ MİLLET OLSUN”
İki ülke arasında ortak çok sayıda değerin bulunduğunu belirten Yılmaz, Mevlana’nın muhakkak ki Türk kültürüne ait olduğunu ancak Mesnevi’nin Farsça yazıldığını dile getirdi.
Yılmaz, “Dünya üzerinde hiçbir ülke yoktur ki bu kadar kültürü iç içe geçmiş iki millet olsun. Biz de İran’la hem bilimsel hem eğitim alanında, yükseköğretim de dahil olmak üzere ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Her anlamda işbirliğini geliştirecek potansiyel var. İran’dan birçok öğrenci, Türkiye’ye gelmekte Türkiye’den de birçok öğrenci İran’a gitmekte. Bu öğrencilerin sayısını arttırabiliriz, ortak eğitim programları düzenleyebiliriz, ortak kültürel etkinlikler de gerçekleştirebiliriz” ifadelerini kullandı.
İRAN’DA TÜRKÇE KÜRSÜLERİ KURULACAK
İran İslam Cumhuriyeti Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Muhammed Farhadi ise, konuşmasına Milli Eğitim Bakanlığı görevini devralmasından dolayı Bakan Yılmaz’ı tebrik ederek başladı. İran ile Türkiye arasında çok fazla ilgi konuları ve yakınlığın bulunduğuna işaret eden Farhadi, ilişkilerin daha da güçlenmesi gerektiğini vurguladı. İki ülkenin de bilimsel eğitim, araştırma ve teknoloji alanlarında ilerleme kaydettiğini belirten Farhadi, bu durumun karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesine vesile olması gerektiğini kaydetti.
YÖK Başkanı Yekta Saraç’la daha önce görüştüğünü ve 16 Nisan 2016’da ‘Yükseköğretim Alanında Mutabakat Zaptı’nın imzalandığını da hatırlatan Farhadi, bu kapsamda özellikle üniversiteler arasındaki işbirliğini ve diğer konuları icraata dökmek için Türkiye’ye geldiğini ifade etti. YÖK’te gerçekleştirilen toplantıya ilişkin de açıklamalarda bulunan Farhadi, şunları kaydetti:
“Bu çerçevede iki ülke arasında üniversite düzeyinde karşılıklı öğretim üyesi gönderilmesi, araştırma konularına imkan sağlama, Türkiye’de Farsça Kürsüsü’nün kurulması ve ayrıca İran’ın 3 üniversitesinde Türkçe Kürsüsü’nün kurulması, araştırma konularının belirlenmesi gibi konuları gözden geçirdik. Bunlar yapılacaktır. İki ülkenin üst düzey mercii olarak bunların denetlenmesini kararlaştırdık.”
Bakan Farhadi, iki ülkedeki öğretim üyelerinin öğrencilere yol gösterici olmaları ve bazı araştırmaların yapılmasına imkan sağlanmasının gelecekte planladıkları en önemli konulardan biri olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki iş birliğinin sadece mühendislik ve sosyal bilim alanlarında eğitim programları ve ortak araştırmacıları da içerdiğini kaydeden Farhadi, “İki ülke arasındaki iş birliğinin artmasına gerçekten inanıyoruz ve bu konuda ciddi adımlar atmayı düşünüyoruz. İki ülke arasındaki üniversiteler arasında araştırmalar, bilimsel ve teknoloji konularında ilişkilerimizi arttırmaya kararlıyız. Ayrıca üniversitelerden alınan diplomaları teyit konusunda önümüzdeki aylarda çalışmalar yapılacak” dedi.