Mısır Yüksek İdare Mahkemesi, Mısır ile Suudi Arabistan arasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Antlaşması’nı iptal etti.
Yüksek mahkeme daha önce Abdul-Fettah El-Sisi hükümetinin tartışmalı Tiran ve Sanafir adalarının Suudi Arabistan’a ait olduğuna dair delil sunamadığını vurgulamıştı.
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in Nisan 2016’daki Mısır ziyareti esnasında iki ülke arasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Anlaşması gereği Tiran ve Sanafir adaları Suudi Arabistan’a geçmişti. Anlaşma, Mısır İdare Mahkemesi tarafından haziran ayında iptal edilmiş, Mısır hükümetine bağlı Devlet Davalar Kurumu ise bu karara itiraz etmişti.
İki ülke arasındaki anlaşma, Mısır’da tepkiyle karşılanmış, adaların Suudi Arabistan’a devredilmesi kararına tepki gösteren protestocular başkent Kahire, İskenderiye, Şarkiyye ve Dimyat gibi şehirlerde ‘Toprak namustur’ sloganıyla protesto eylemleri düzenlemişti.
Mısır ile Suudi Arabistan arasında imzalanan antlaşma, iki ülke arasında zaman zaman gerginliğe neden olan Kızıldeniz’deki sınırlarını belirliyordu.
Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi bu kapsamda adaları Riyad yönetimine devretme sözü vermişti. Anlaşma üzerine Mısır Bakanlar Kurulu Aralık 2016’da sözkonusu anlaşmayı onaylayarak, dosyayı görüşmesi için meclise göndermişti.
Mısır, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in geçen nisan ayında yaptığı ziyaret esnasında iki ülke arasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Antlaşması gereği Tiran ve Sanafir adalarını devretmişti.
Mısırlı avukatlar Halid Ali ve Ali Eyyub’un antlaşmanın iptali için 10 Nisan’da açtığı davanın ilk duruşması 17 Nisan’da görülürken; 21 Haziran’da ise devletin taraf olduğu davalara bakan İdari Mahkeme, antlaşmanın iptaline karar vermişti. Davada hükümeti temsil eden savunma heyeti ise kararı, Yüksek İdari Mahkeme’ye taşırken; Kahire Acil İşler İstinaf Mahkemesi, Mısır ile Suudi Arabistan arasında imzalanan Kızıldeniz Sınır Antlaşması’nın iptaliyle ilgili Kahire Acil İşler Mahkemesi’nin eylül ayında aldığı ‘geçici durdurma kararını’ 31 Aralık’ta onayladı. İptal ile ilgili nihai kararın Yüksek İdari Mahkeme tarafından 16 Ocak’ta verildi.
Sisi Hükümeti bu iki adayı Arabistan’a devretmeye karşılık Suudi Krallığından 20 milyar dolar yardım alacaktı. Ancak Mısır halkı Toprakları satamayacağını belirtip, protestolar yapıp, “Yaşasın özgür Mısır adaları”, “Eniyle boyuyla biz bu toprağın sahibiyiz” ve “Başını kaldır sen Mısırlısın” sloganları atarak Mahkemenin iptal kararını desteklemişlerdir. Mısır halkı eski ve köklü medeniyet sahibi bir millettir. Mısır cumhurbaşkanı General Sisi’nin adaları satması Kabul edilemezdi.
Çünkü Mısır’ın bölgesel ve uluslararası haysiyeti ve itibarı sarsılacaktı. Mısır Anayasasının 151 maddesine göre, ülkenin hakimiyeti ve toprak bütünlüğüyle ilgili bütün kararlar halk oylamasına sunulmalıdır. Ancak Sisi, gizli pazarlıklarla Mısır adalarını Suudi krallık rejimine devretmişti. İptal kararı ise Suudi krallık rejimini öfkelendirdi. Nitekim Mısır’a karşı yeni toprak iddialarını ileri sürdüler. Suudi hanedan rejiminin bu yayılmacı girişimi, Mısır halkının nefretini üzerine çektiği gibi, Suudi krallık rejiminin de güvenilirliğini ve itibarını iyice düşürdü.