Günümüzde iletişim teknolojilerin ilerlemesiyle, medyanın halkın özel hayatına gün geçtikçe daha fazla girdiği ve onların iletişim, eğitim, eğlence alanındaki ihtiyaçlarına yanıt verebileceği anlaşılıyor.
Hali hazırda insanların hızlı ve kolaylıkla ve hatta en az masrafla bilgi üretimi ve alışverişinde bulunabildiği söylenebilir. Öyle bir fırsat ki bundan önce kitle iletişim araçlarının özelikleri dikkate alınarak bütün herkes bu işi yapabilme gücüne sahip değildi.
Sosyal gelişmeler ve bu arada medya kendine özgü riskler ve tehlikeleri barındırmaktadır. Karşı karşıya gelme ve doğrudan irtibat sağlamak, insanların kimliklerinin tespit edilememesi, bilgi ortamında ahlak bozuklukları ve insanların özel hayatlarının çiğnenmesi, yeni ortaya çıkmış medyayı kullananları tehdit eden sözü edilen riskler ve tehlikelerin bir kısmını oluşturmaktadır.
Gelecek yıllarda medya ve sosyal ilişkiler daha da gelişecek ve buna paralel olarak meydana gelecek meseleler ve olaylar da bütün halk kesimlerini daha da kaygılandıracaktır. Birçok uzmana göre medya alanında kontrol ve denetleme mekanizmasının ortadan kalkmasıyla, bilgilerin kullanıcıların özel yaşamlarına girme riski de bir o kadar artacaktır. Bu bilgi alışverişinden doğan kaygılardan biri, internet ve sanal alandaki özel hesapların hacklenmesi veya insanların kimlikleriyle ilgili bilgilerin ifşa olunmasıdır.
Amerikan merkezi istihbarat teşkilatının eski üyesi, dünyadaki en büyük bilgi casusluğu ve komplo ifşaatçısı Edward Snowden, kendi bilgilerini hackerlerden korumaları için internet kullanıcılarına 4 önemli tavsiyede bulundu. Snowden şunları kaydetti; ‘İnternet kullanıcılarıyla karşılaşıp onlardan özel bilgilerini ve güvenliğini korumalarını istediğinizde onlar şunu söylüyorlar; bizim internet ortamında gizlenecek bir şeyimiz yok. Bu gibi şeyleri söyleyen kullanıcılar sanki şunu dile getirmektedirler, benim için özel bilgilerim ifşa olunması önem taşımamaktadır. Bu gibi kullanıcılara şunu söylemek gerekir ki muhakkak herkes kendisi, ailesi ve hatta banka hesabına ait bilgilere sahiptir.
Öte yandan internet ortamları yoğun bir şekilde kontrol altındadır. Snowdene göre internetle bağlantısı olan ortamlarda mesaj gönderilmemesi gerekir. Bu tavsiyeler Snowden ve diğer uzmanların da internet kullanıcılarının kaygılarına vakıf olduklarını göstermektedir. İnternet alanında güvenlik ve özel hayatın korunması ciddiye alınması gereken önemli bir meseledir. Üstelik kullanıcıların birçoğu çeşitli sitelerde özel hayatlarını koruyabildiklerini zannediyorlar, ancak bu çok büyük bir hatadır.
Bu da bir gerçek ki her kullanıcı online dünyasında yaptığı her hareket, elektronik iz bırakacaktır. Öyle ki bu olay insanların özel hayatlarını ciddi yönde tehdit edebilecek güçtedir. Ancak şunu sorabiliriz ki, neden insanların özel hayatları bu kadar büyük öneme sahiptir? Özel hayat her insanın en temel hakkı sayılmasına rağmen dünyanın önde gelen uzmanları bile bu meseleden çıkış yolunu bulamamışlar.
İnsan topluluklarının birçoğunda, özel hayatın ihlal edilmesi beşeriyetin haysiyetine karşı yapılan hakaret edici bir girişimdir ve insanların özel hayatlarına tecavüz edilmesi insanların haysiyetini yok eder. Özel hayat hakkı uluslararası yasalar ve konvansiyonlarda öngörülmüştür. Dünya insan hakları bildirgesi ve İslami insan hakları bildirgesi, insanların özel hayatlarının korunmasına büyük önem veren uluslararası belgeler mahiyetindedir. Sanal ortamların zamanla gelişmesi ve bir takım sosyal ağların ortaya çıkması insanların daha önceleri sahip olmadıkları bilgi ve ilişki hayatının tehdit edilmelerine neden olmuştur. Bilgisayar şebekeleri şimdiye kadar manevi mülkiyet ve özel hayat alanlarında herkes için büyük sosyal sorunlar yaratmışlardır.
Bilgisayar hizmetleri ve teknolojilerin gün geçtikçe geliştikleri bir ortamda, bu konudaki mevcut sorunlar hala varlıklarını sürdürmektedir. Özel hayatta 4 özellik göze çarpmaktadır. Bunlar; özel hayat, cismani hayat, iletişim hayatı ve mekân hayatı. Birçok uzmana göre 3 şey insanların özel hayatlarını tehdit etmektedir ki bunların ilki ve en önemlisi hükümetler ve devletlerdir. Bunların ikincisi, özel kesimdir ve 3’sü teknoloji ve iletişim dünyasında yeni ortaya çıkan teknolojilerdir.
Öte yandan Tele kulak insanların özel hayatlarını doğrudan veya hedefli bir şekilde tehdit eden diğer bir etkendir. Çeşitli gruplar ve teşkilatlar, insanlara saldırmak veya onları denetlemek için internetten yararlanmaları bir nevi tele kulak girişimi sayılmaktadır. Çeşitli sosyal ağlarda kullanıcıların takip edilmesi insanların özel hayatlarına müdahale veya onların özel yaşamlarını ihlal eden diğer önemli bir etken sayılmaktadır. Facebook ve Google gibi sosyal iletişim ağlarından yararlanmak kullanıcının konumunun diğerleri tarafından bulunmasını kolaylaştırmaktadır. Bu sosyal iletişim aygıtlarının elle kullanıcı tarafından değiştirilmesi gerekir. Bazı firmaların reklam yoluyla kendilerini tanıtmak için mekân yönteminden yararlandıkları rapor edilmiştir. Tabi bu mesele kullanıcının siber saldırıları, istenmeyen reklâmlar ve hatta özel fiziksel hayata yönelik korunmasını hemen hemen imkânsız hale getirebilir.
Dropbox kullanıcıları bilgileri yönünde online bir kutudur. Bu servis kullanıcılara kendi dosyalarını sanal bir ortamda kaydetmeleri izni veriyor. Dropbox, Windows, mak linoks gibi çeşitli programlarda uygulanabilir. Snowdene göre Dropbox bir takım kullanıcıların bilgi alanlarına nüfuz edilmesi ve casusluk yapılmasının bir yoludur. Öyleyse bunun engellenmesi için Dropboxtaki kullanıcı hesapların tamamının kapatılması gerekir. Günümüz tarihinin en büyük hackercisi şunları söyledi; ‘Facebook ve Google kullanıcıların bilgileri olmadan rahatlıkla onların sahip oldukları bilgilerin çalınabileceği en tehlikeli ortamlardan biridir, öyleyse bu iki ortamdaki güvenlikle ilgili bilgilere dikkat edin’. Ancak bu kaygıların önemli bir kısmı cep telefonları ve bu alanda faaliyetlerde bulunan firmalar ve hizmet veren firmaların cep telefonları alanında gideremediği sorunların dünyada yayılmasıyla ilgilidir.
Cep telefonlarını üreten firmalardaki uzmanlar bu aygıtın güvenlik tünelleri olduğunu bütün kullanıcıların sosyal paylaşım sitelerdeki faaliyetlerini kaydettiklerini belirtiyorlar. İnsanların özel hayatları ve güvenliklerinin internetin ortaya çıkması ve yayılmasıyla beraber göz ardı edildiği unutulmamalı. Tabi insanların özel hayatlarının korunması için bir takım yeni yasal düzenlemelerin yapılması zarureti ortaya çıkıyor.