Rus uçağının düşürülmesinden sonra Moskova ilk olarak Lavrov’un ziyaretini iptal etti; ikinci olarak da bütün askeri ilişkileri askıya aldığını duyurdu
Rusya Savunma Bakanlığı, savaş uçağının düşürülmesini “dostane olmayan bir hareket” olarak nitelendirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türk Hava Kuvvetleri’nin tutumunu dostane olmayan bir hareket olarak görüyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, olaydan sonra Rusya Savunma Bakanlığı’nın, Türkiye ile telefon bağlantısı kurma girişiminde bulunduğunu ancak başarılı olamadığı öne sürüldü.
Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarına devam edeceğinin bildirildiği açıklamada, “Bakanlığımız, bu tür olaylara karşılık verilmesi için bir dizi tedbir üzerinde çalışıyor” ifadeleri kullanıldı.
Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı’nın Türkiye ile askeri teması askıya aldığı belirtildi.
Rusya Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırında uçağın düşürülmesi ardından Türkiye ile tüm askeri temaslarını askıya alındığını duyurdu. Açıklamada, “Konrollerin ardından saldırıya uğrayan SU-24 uçağının Türkiye sınırına geçmediğini belirledik. Hmeymim hava üssündeki radarlar ise saldırıya geçen Türk uçağının Suriye’nin hava sahasını ihlal ettiğini belirledi” denildi.
Öte yandan, Türkiye’nin Moskova’daki askeri ataşesinin bakanlığa çağrılarak resmi protesto notası verildiği belirtildi.
Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye’ye yapacağı ziyaret de, olayın hemen ardından iptal edildi.
Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, dün Suriye sınırında düşürülen Rus uçağıyla ilgili konuştu. Medvedev, ‘suç eylemi’ olarak nitelediği olayın önemli ortak projelerin iptal edilmesine yol açabileceğini söyledi.
Medvedev’in açıklamaları şöyle: Rus uçağını düşüren Türkiye iktidarının suç niteliğindeki düşüncesiz eylemleri, üç sonuca yol açtı. İlk olarak sınırların korunması dahil hiçbir ulusal çıkarla meşru gösterilemeyecek şekilde Rusya-NATO ilişkilerinde tehlikeli bir tırmanışa yol açtı.
İkinci olarak, Türkiye bu eylemiyle IŞİD militanlarını koruduğunu gösterdi. IŞİD’e ait işletmelerde üretilen petrol ürünlerinin sevkiyatına dahil olan bazı Türk yetkililerinin bu süreçten elde ettiği doğrudan finansal çıkarları göz önünde bulundurulduğunda, bu şaşırtıcı bir şey değil.
Üçüncü olarak da Rusya ile Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkileri ekonomi ve siyasi alan dahil zarar gördü. Bu hasarı telafi etmek zor olacak. Bu eylemin bir dizi ortak projenin iptal edilmesi ve Türk şirketlerinin Rus pazarındaki pozisyonlarını kaybetmesi gibi doğrudan sonuçları olabilir.