İngiliz ve siyonist işgalcilere karşı gösterdiği direnişle İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan Şeyh İzzettin el-Kassam, şehadetinin 81’inci yıl dönümünde yâd ediliyor.
Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için siyonist işgale karşı başlattığı direnişle İslam gençliğine örneklik teşkil eden büyük dava adamı Şeyh İzzettin El-Kassam, şehadetinin 81’inci yıl dönümü münasebetiyle yâd ediliyor.
Şeyh İzzettin El-Kassam 1921’de Filistin’in Hayfa şehrine yerleşerek hem ilmi dersler vermeye hem de Filistin halkını İslami yönden şuurlandırmaya yönelik irşad çalışmalarına başladı. Siyonist işgale karşı halkı uyanık olmaya çağıran ve vaazlarında cihad konusuna ağırlık veren İzzettin El-Kassam, sonraki yıllarda fiili olarak cihad için hazırlıklara ve gençleri bu amaçla eğitmeye başladı. 1931 yılında onun öncülüğünde cihad hareketi başlatıldı. Filistin’in bağımsızlığı yolunda başarılı bir mücadele veren Şeyh Kassam, 19 Kasım 1935’te cihad eğitimi için kırsal alanda bulunduğu sırada beş yüz kişilik bir İngiliz birliği tarafından kuşatılarak şehid edildi. İslami Direniş Hareketi HAMAS’ın askeri kanadı İzzettin El- Kassam Tugayları’nın manevi önderi Şeyh İzzettin El-Kassam şehadetinin 81’inci yıldönümünde anılıyor.
Şeyh İzzettin el-Kassam kimdir?
Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın özgürlüğü için verilen mücadelenin kilometre taşlarından olan Muhammed İzzeddin ibnu Abdülkadir el-Kassam, 1880’de Suriye’nin Lazkiye şehrine bağlı bir sahil kenti olan Cebele’de dünyaya geldi. Suriye ve Mısır’da İslami ilimleri tahsil eden el- Kassam, Ezer Üniversitesi’ni bitirmiş ve Suriye’de İslami irşad çalışmalarına başladı.
Aynı zamanda İslam ülkelerindeki diğer İslami mücadelelere de duyarlı bir tavır ortaya koyan İzzettin el-Kassam, bu anlamda Libya’da Ömer Muhtar’ın mücadelesine katılma kararı almıştır. Fakat Suriye’deki hükümet İzeddin el-Kassam ve arkadaşlarının Libya cihadına katılmalarına ve yardım götürmelerine engel olmuştur. Etkili vaazlarıyla ve ilmi çalışmalarıyla tanınan İzzettin Kassam, sömürgeci güçlerin ve onlarla işbirliği içindeki siyonistlerin Kudüs üzerindeki oyunlarının tehlikeli boyutlara geldiğini görünce 1921’de Filistin’in Hayfa şehrine yerleşti ve burada faaliyetlere başladı.
Filistin topraklarını işgal altında tutan İngilizlerin yoğun bir şekilde Yahudileri getirip bu topraklara yerleştirdiklerini görünce kendisi de cihad için fiilen hazırlıklara başladı. Bu hazırlık döneminde bir yandan samimi bir şekilde cihada katılacak Müslümanları yetiştiriyor bir yandan da teçhizat temin etmeye çalışıyordu. Nitekim 5 Nisan 1931’de fiilen cihad başlatıldı ve bu tarihte İzzettin el-Kassam’ın mücahitleri el-Yecur’a düzenledikleri bir saldırıda işgalci İngilizlerle işbirliği içindeki 3 siyonisti öldürdüler. Bu olayın arkasından gerek İngiliz işgalcilere ve gerekse siyonist çetelere karşı çeşitli eylemler gerçekleştirildi.
Şeyh İzzettin el-Kassam’ın şehadeti
İzzettin el-Kassam, 19 Kasım 1935’te silah eğitim için mücahitleriyle birlikte kırsal alanda bulunduğu bir sırada havadan ve karadan saldırı düzenleyen 500 kişilik İngiliz birliği tarafından kuşatıldı. Şeyh Kassam ve beraberindekiler işgalcilere teslim olmayarak çatışmayı tercih etti. Çıkan çatışma sonucu, Şeyh Kassam ve yanındaki mücahitlerden bazıları işgalciler tarafından şehid edildi, diğerleri de esir alındılar. Şeyh İzzettin el-Kassam ilmiyle, takvasıyla, cesaretiyle, kararlılığıyla ve İslami duyarlılığıyla kendinden sonra gelen nesillere örnek oldu. Bugün Filistin İslâmi Direniş Hareketi HAMAS’ın askeri kanadının “İzzettin el-Kassam Tugayları” olarak adlandırılmasıyla anısı yaşatılıyor.