Zonguldakın Tepebaşı Mahallesi, İnağzı Mahallesi, Yeni Mahalle ve Yeşil Mahalle sakinleri, 2B sorununun çözülmemesi sebebiyle siyasileri mahalleye sokmama kararı aldı.
Semt sakinleri mahallelerin giriş güzergahı olan yola astıkları “2B sorunu çözülene kadar, gönlümüz ve semtimiz siyasetçilere kapalıdır” pankartıyla tepkilerini dile getirdi. Bir süre önce 2B arazisi kapsamında tebligat gönderilen mahalle sakinleri, evlerinin rayiç bedel fiyatlarının yüksek olması ve siyasilerin bu konu hakkında bir şey yapmaması sebebiyle böyle bir eylem gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Mahalleli adına açıklamalarda bulunan mahalle sakini Kemal Aydın, yaptıkları eylemin herhangi bir siyasi partiyle alakası olmadığını ve sadece sorunun çözülmesi için bu yolu seçtiklerini bildirdi.
Aydın, “Orman arazilerinin satışıyla ilgili bir kanun çıkartıldı. Anayasa Mahkemesi iptal etti. 2B diye adlandırılan hazine arazilerinin satılmasıyla ilgili bir kanun daha çıkartıldı. Bunu da Anayasa Mahkemesi kabul etti. Buna göre yerlerimizi satın almaya kalktığımızda 2009’da belirlenen emlak değerlerini 6666 kat artmış şekilde olduğunu görüyoruz. Hazineye ait taşınmazların satışıyla ilgili kanunda da emlak değerinin altında olamaz hükmü yer alıyor. 3 yıldır bununla mücadele ediyoruz. 3 yıl içerisinde 4 kez Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile görüştük. 3 bakanla görüştük. 2 genel başkan yardımcısıyla görüştük. Elle tutulur bir çözüm elde edemedik. AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun dosyayı sundu, 2B verildi. Ancak herhangi bir sorun çözülmedi. Muhalefetteki siyasilere de kırgınız. Zonguldak’ın 4 mahallesini ilgilendiren bir sorunu meclis kürsüsünden bir kere bahsetmediler. Bu manada siyasilere bir kırgınlığımız var. Bir genel müdürün kuru inadı yüzünden sürünüyoruz. Seçim sürecinde çözüldü çözüldü, çözülmezse seçimden sonra da çözüleceğine dair bir umudumuz kalmadı. Bu manada siyasetçiler bize gelecek. Bizim oylarımızla o makamlara gidiyorlar. Biz tepkimizi bu seçim sırasında onlara lisani dille pankartla belirtiyoruz. Bu sorun çözüldüğü zaman kim çözerse mahallemizde sırtımızda taşıyacağız. Bu mahallede oturan insanlar dar gelirli. Emekli, en az emlak değeri tutan 45-50 bin lira. Bin lira emekli maaşı alan insan nasıl ödeyecek. Milli Emlak Genel Müdürü diyor ki, ‘Burası denize bakıyor. Dolayısıyla değerlidir.’ Herhalde Antalya’da denizi görmeyle Zonguldak’tan denizi görmenin aynı şey olduğunu düşünüyor. Gelirimiz yok, emekçi ve emekli şehri Zonguldak. Bu şartlarda evlerimizi alamayacağız, alamayacağımız için de daha da mağdur olacağız. Bizim yanımızda olmayan insanları evime niye kabul edeyim, mecbur değilim. Geldiğinde bir siyasetçi alkış ister, oy ister. Geldiği zaman da o karşılığı göremeyecek. Bu halimiz de anlaşılamadıktan sonra derdimizi anlatmak için böyle bir karar aldık. 3 senedir genel müdürü aşamadık” şeklinde konuştu.