Spor yapmak, hem zihinsel hem ruhsal hem de bedensel açıdan sağlık için oldukça faydalı bir aktivitedir. Spor yapmak, vücudun hastalıklara olan direncini yükseltir ve vücudun dayanıklılık kazanmasını sağlar. Sağlıklı ve dengeli bir şekilde kilo vermeye yardımcı olan spor, aynı zamanda kas ve kemik sistemini güçlendirir. Spor yapmak, daha esnek ve daha dayanıklı bir vücut demektir.
Sporun bedensel faydalarının dışında, ruhsal ve mental yönden de birtakım faydaları bulunmaktadır. Spor yapmak, ruhsal açıdan daha mutlu ve dinç hissetmenize yardımcı olurken, hayat kalitenizi de yükseltecek etki göstermektedir. Özellikle profesyonel ya da amatör olarak yapılan bireysel ya da ekip şeklinde yapılan spor faaliyetleri, başarı ve kendine özgüven gibi duyguları geliştirmektedir. Karar verme mekanizmasını geliştiren spor, belli bir amaca odaklanarak yapıldığı için, sorumluluk ve verilen görevi tamamlama gibi duyguların gelişmesine yardımcı olmaktadır. Daha mutlu ve daha az stresli hissetmenize yardımcı olan spor, sosyal yönden de birtakım faydalar sunmaktadır. Arkadaşlık ve takım ruhu gibi duyguların gelişmesine zemin hazırlayan spor, özellikle çocuk ve gençlerde sosyal yönden gelişim için önemli rol oynamaktadır.
1.Hastalık Riski
Çok fazla durgun ve pasif bir hayat sürdüren kişilerde, birçok kronik vaka görülebilmektedir. Yüksek tansiyon, yüksek trigliserid, diyabet ve yüksek kolestrol gibi sağlık problemleri genellikle çok fazla harketsizlik durumundan kaynaklanmaktadır. Aerobik aktiviteler ise bu gibi faktörlerin ortadan kaldırılması ya da bu faktörlerin risk oluşturması olasılığını düşürmektedir. Bisiklet sürmek, koşmak, yüzmek, yürüyüş yapmak ve kürek çekmek gibi kardiovaskuler spor faaliyetleri, kalp ve tansiyon ile ilgili hastalık riskini azaltmaktadır.
2.Kilo Kaybı
Çok fazla kiloya sahip olmak ya da obezite olmak, beden sağlığını olumsuz yönde etkileyeceği gibi, kendine güvensizlik gibi bazı duygusal çöküntüler yaşamaya da yol açmaktadır. Spor ve fiziksel aktiviteler ise, kilo vermenize ve kalori yakmanıza yardımcı olmaktadır. Amerika’da bir spor kolejinde yapılan araştırmaya göre, haftada 150 ya da 250 dakika, orta şiddette yapılan spor faaliyetleri, kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
3.Dayanıklılık
Kardio yönünden dayanıklılık ve kas dayanıklılığı kazanmak için spor yapmak çok etkili olacaktır. Yüksek kardio; dayanıklılık, uzun periyotlar halinde soluksuz kalmadan hareket etmenize yardımcı olacaktır. Kas dayanıklılığı ise, sayısız kasın, uzun zaman diliminde kasılma faaliyetlerini destekler. Futbol ve basketbol gibi sporlar, kardio ve kas dayanıklılığını desteklemektedir. Kardio ve kas dayanıklılığını artırmak, günlük yaşantıda da daha yüksek enerjili olmaya yardımcı olmaktadır.
4.Güçlü Kemikler
Kemikler vücudu ayakta tutan önemli yapılardır. Kemik erimesi ve osteroporoz gibi kemik sağlığı problemlerini önleyen ve gelişme riskini azaltıcı yönde etki gösteren bazı spor türleri bulunmaktadır. Özellikle; koşu, yürüyüş, tempolu ve yavaş koşu, dans etme, tenis ve merdiven çıkma gibi fiziksel faaliyetler, kemiğin yapısını korur ve güçlenmesine yardımcı olur.
5.Kas Kütlesi
Etkili ve güçlü antrenmanlar kasların faaliyetlerini geliştirmektedir. Makine yardımı ile ya da kendi vücut gücü ile serbest ağırlık kaldırma gibi aktiviteler, kas yapıcı ve geliştirici başlıca faaliyetlerdir. Özellikle yatarak ağırlık kaldırma hareketleri, kol, göğüs ve omuz bölgelerinde kas gelişimini desteklemektedir. Bunlara ek olarak kas gelişimini destekleyen spor faaliyetleri, metabolizmanın düzenlenmesini de sağlamaktadır.
6.Ruhsal
Spor ya da herhangi bir fiziksel aktivite sırasında beyin, birtakım kimyasallar salgılamaktadır. Vücut hareket halindeyken salgılanan bu kimyasallar, ruhsal açıdan daha iyi ve rahatlamış olarak hissedilmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle, meslek olarak stres altında çalışmak zorunda olan kişiler için spor yapmak, rahatlatıcı bir etki gösterecektir.
7.Esneklik
Uzun bir süreç boyunca yapılan yoga faaliyeti, fiziksel olarak daha sabit ve formda bir vücut elde etmeye yardımcı olacaktır. Yoga ve yogaya benzeyen spor aktiviteleri, kemiklerin ve vücudun daha esnek olmasını sağlamaktadır.
8.Duygusal ve Mental Sağlık
Spor; hafızayı geliştirir, ezber yeteneğini artırır ve öğrenme kabiliyetini geliştirmeye yardımcı olur. Bir sporla uğraşmak kendine güven duymak ve kendine saygı duymak gibi olguların gelişmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, düzenli olarak spor yapmak, doğal yollardan gelişmiş olan stresi ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.
9.Hayat Kalitesi
Yapılan birtakım çalışmalar kanıtlamıştır ki, ergenlik döneminde aktif olarak spor ile uğraşmış olan kişiler, yaşlandıkları zaman, gençken sporla uğraşmayan kişilere göre çok daha sağlıklı bir yaşlılık dönemi geçirmektedirler.
10.Vücut Kompozisyonu
Vücudumuz, kas, kemik ve yağların belli oranlarda bir araya gelmesi ile şekil almaktadır ve oluşmaktadır. Düzenli olarak spor ile uğraşan kişilerde ise, kas, kemik ve yağ oranı, olması gereken ideal miktarlarına yaklaşmaktadır.
11.Azim ve Kararlılık Duyguları
Yarış yapan atletleri düşünürsek, spor yapılırken rekabet ve azim duyguları gelişme göstermektedir. Belli bir amaç için yapılan spor faaliyetleri, kişilerin çok daha kararlı ve azimli olmasına yardımcı olmaktadır.
12.Dayanışma Duygusu
Bir spor takımında hep birlikte mücadele gösteren sporcular, başarı ve başarısızlık gibi durumların hepsini birlikte yaşamaktadırlar. Buna göre aktif olarak takım halinde oynanan sporlar ile uğraşan kişilerde, dayanışma ve işbirliği gibi duygular daha fazla gelişmektedir.
13.Takım Çalışması
Bir spor takımı içindeki sporcular ve takım lideri arasında gerçekleştirilen görev dağılımı, hep birlikte takım olarak daha başarılı olmak adına yapılmaktadır. Aynı takımda yer alan sporcular, spor yaparak bedensel açıdan geliştikleri gibi, aynı zamanda takım ruhu ve birlikte hareket edebilme gibi, aslında günlük yaşamda da ihtiyaç duyulan bu olguları da kazanmış olurlar.
14.Arkadaşlık
Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerde, düzenli olarak spor yapılması durumunda, çok daha rahat bir şekilde arkadaşlık kurma yeteneği geliştiği gözlenmiştir. Sporla uğraşan kişiler, uzun yıllar sürebilecek ve uzun süre unutulmayacak anıların birikmesine olanak sağlayacak arkadaşlıklar kurabilmektedirler.
15.Liderlik
Yapılan bazı araştırmalara göre, özellikle tenis, badminton ve kriket gibi odaklanma gerektiren ve tek başına bireysel olarak yapılan sporlar, çocuklarda liderlik ve matematik beceri yeteneklerini geliştirmektedir. Böylece spor yapan çocuklar, ileride başarı ya da başarısızlık gibi durumları nasıl idare edeceğini, daha çok küçük yaşlarda öğrenmiş olmaktadırlar.