Suudi hanedan rejimi militarist girişimlerini sürdürerek Batılı devletlerden silah satın alarak Arabistan halkının zenginliklerini heba etmektedir.
Suudi hanedan rejimi 2017 yılı askeri bütçesi için 50 milyar 800 milyon dolara tahsis etti. Bu rakam önceki ödeneğe göre, yüzde 6.7 artış kaydediyor. Bu askeri bütçe silah ve askeri teçhizat, silah depolama ve asker tesisleri inşa etme çalışmalarına tahsis edilecek. Suudi krallık rejimi askeri bütçesini arttırdığı halde 53 milyar dolar bütçe açığı yaşamaktadır.
Suudi hanedan rejimi 4 yıldan beri sürekli bütçe açığı yaşamaktadır. Ortadoğu bölgesinde silahlanma artmaktadır. Bunun üç önemli nedeni vardır. Batılı güçler silah satarak gelir elde ediyorlar. Özellikle Ortadoğu ülkelerine özel itina gösteriyorlar. Ortadoğu ülkelerinin güvenliğini sarmak için krizler yaratıyor ve onların güvenliğini sağlayıp korumak bahanesiyle silah satışını gerçekleştiriyorlar.
Amerika ve İngiltere başta olmak üzere batılı devletler İslam ve Arap ülkelerinde ayrılıkçı ve etnik temelli terör örgütlerini ve son yıllardan tekfirci terör örgütlerini kurdurup İslam ve Afrika ülkelerini iç savaşa, mezhep savaşına ve etnik savaşına sürüklemektedirler. Bundan amaçları söz konusu ülkelere ve komşu ülkelerine silah ve askeri teçhizat satma şartlarını oluşturmaktır. Nitekim 2014 yılında İngiliz Savunma Enstitüsünün yayınladığı raporuna göre, küresel silahlanma harcaması 64.4 milyar dolara ulaştı.
Amerika 2012 yılında 24,9 milyar dolar 2013’te 25,2 milyar dolar, 2014 yılında ise 23.7 milyar dolar silah satarak birinci oldu. Rusya ise 2014 yılında 10 milyar dolar silah ihracatı yaptı. Fransa’nın ise silah ihracatı 2013 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 31 artarak, 6.3 milyar avroya çıktı.
Almanya’nın 2013 yılındaki silah ihracatı 2012’ye göre yüzde 24 artarak 5,8 milyar Euro’ya ulaştı. Almanya’nın, 2013 yılındaki AB ve NATO üyesi olmayan ülkelere yaptığı silah ihracatının 3,6 milyar Euro olduğu belirtildi.
Suudi Arabistan rejimiyse 2014’te dünyanın en büyük silah ithalatçısı oldu. Savunma harcamasını 2013 yılına göre yüzde 54 arttıran Suudi Arabistan 6.4 milyar dolarlık silah aldı. Bu silahların büyük miktarı Fars Körfezindeki dikta Arap hanedan rejimlerince satın alındı. Suudi Krallık rejiminin 2015 ve 2016 yılında batılı ülkelerden silah satın alma girişimleri devam etti.
Suudi krallık rejimiyle bölgemizdeki bazı rejimlerin askeri bütçesini arttırmasının diğer bir nedeni, batılı güçlerin bölgesel politikalarını uygulamakla görevlendirilmiş olmalarıdır. Yapay olarak yaratılan Bölgesel krizleri çözümlemek için silahlanma yolunu seçmektedirler. Ancak Tunus’ta Zeynelabidin Ben Ali, Mısır’da Hüsnü Mübarek, Libya’da Ali Muammer Kaddafi, Yemen’de Ali Abdullah Salih’in devrilmesi, dış güçlerin değil, Halk kitlelerinin ayaklanması sonucu gerçekleştirildiğini gözler önüne seriyor.
Elbette batılı güçlerde halk kıyamlarını asıl hedeflerinden saptırmak için müdahalelerde bulundular. Dikta Arap rejimleri, iç fesat, ayırımcılık, baskı ve şiddet, halk kitlelerinin yoksulluğu, sınıfsal uçurum, yolsuzluk gibi iç sorunlar yaşamaktadırlar. Bu nedenle söz konusu silahlarla halk kıyamlarını bastırmak mümkün değildir. Arabistan’da insan hakları açıkça ihlal edilmekte, krallık rejimi ve işbirlikçileri dışında halk yoksul bırakılmaktadır. Arabistan’da işsizlik oranı 2016 yılında yüzde 12.1 oldu. Arabistan hazine bakanlığının bildirdiğine göre, hükümetin doğrudan borcu 73 milyar dolardır. Bunun 63 milyar doları dış ve 10 milyar doları iç borçtur.
Suudi krallık rejiminin askeri bütçesini arttırmanın üçüncü nedeni, 2011 yılında Arap ülkelerinde demokratikleşme talebiyle başlayan halk kıyamlarıydı. Bu halk kıyamları anti Siyonist direniş cephesini takviye edecekti. Siyonist rejimle ittifak içindeki Suudi krallık rejimi ve fars körfezindeki diğer gerici Arap rejimleri, halk kıyamlarını bastırıp saptırmak amacıyla Irak ve Suriye’de tekfirci terörizmi kurdurup beslediler. Batılı güçlerinde halkı bastırma konusunda desteğini almak için milyarlarca dolar ve Euro Silah ve askeri teçhizat satın aldılar. İngiltere’nin Jeans Defence dergisinin değerlendirmesine göre Suudi Arabistan krallık rejimi 2019 yılında askeri bütçesini 52 milyar dolara ulaştıracaktır.