Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Biyogüvenlik Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş 6 mısır, 2 soya çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanımına yönelik ithalat yapılabilmesini onayladı
Türkiye’de sık sık gündeme olan genetiği değiştirilmiş (GDO) ürünlere yönelik tartışma yeniden alevleneceğe benziyor.
Biyogüvenlik Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş 6 mısır, 2 soya çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanımına yönelik ithalat yapılabilmesine onay verdi.
Kurul’un konuya ilişkin kararları bugün Resmi Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, Biyogüvenlik Kurulu, BESD-BİR’in başvurusu üzerine Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporları değerlendirerek, genetiği değiştirilmiş 2 soya çeşidinin ve ürünlerinin hayvan yemlerinde belirlenen şartlara uyulması kaydıyla kullanılmasını onayladı.
Ayrıca, alınan kararlarla 6 mısır çeşidi ve ürünlerinin de hayvan yemi olarak kullanılabilmesine onay çıktı.
32 ÇEŞİT GDO YEM AMAÇLI KULLANILIYOR
Hatırlanacağı üzere BESD-BİR tarafından, 11 Mayıs 2015’te genetiği değiştirilmiş 14 mısır, 9 soya, 4 kolza ve 10 pamuk olmak üzere 37 çeşidin hayvan yemlerinde kullanılması için başvuru yapılmıştı.
Bugüne kadar 7 soya ve 25 mısır çeşidi olmak üzere toplam 32 çeşide sadece yem amaçlı kullanılmak üzere GDO’ya onay verildi.