Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yatay geçişlerde usulsüzlük yapıldığını kabul etti. | Anadolu Haber
Yatay geçişlerde usulsüzlük yapıldığını kabul eden YÖK, “Kurulumuzca bazı üniversiteler hakkında işlem başlatılmış, bazı üniversitelerimizce de sorumlular hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulmuştur” açıklaması yaptı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) pandemi döneminde dünyada ilk bine giren üniversitelerden Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş işlemlerinde usulsüzlük tespit edildiğini açıkladı.
COVID-19 nedeniyle öğrencileri mağdur etmemek adına bazı önlemler alındığı belirtilen YÖK’ün açıklamasında şunlar denildi: “Son derece olumlu düşüncelerle, iyi niyetle alınan bu kararların birtakım kişi ve çevrelerce suiistimal edildiği kurulumuza yapılan şikâyetler ve basına yansıyan haberlerde yer almıştır. Bu şikâyetlerin akabinde kurulumuzca inceleme başlatılmış ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu tarafından yapılan incelemeler neticesinde usulsüz yatay geçişlerin yapılmış olduğu ve bunların ‘özellikle Ukrayna’da bulunan bazı yükseköğretim kurumları üzerinden’ yapıldığı tespit edilmiştir.
‘USÜLSÜZLÜK ANLAŞILMIŞTIR’
Kayıt ve yurt dışından yatay geçişlerde tıp, eczacılık, hukuk gibi bölümlerde dünyada ilk bine giren üniversitelerden başarı sırası aranmadığı vurgulanan YÖK’ün açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “İlk 1000’de yer alan Ukrayna’daki bazı yükseköğretim kurumlarının, ‘yatay geçişte başarı sıralaması şartından muaf olabilmek için tercih edildiği, bazı öğrencilerin bu yükseköğretim kurumlarına usulsüz kayıt yaptırmış olduğu, kimilerinin kayıt işlemleri sonrası ilgili ülkede bir gün bile bulunmaksızın yükseköğretim kurumlarımıza yatay geçiş yaptığı’ anlaşılmıştır.
Ayrıca KKTC’de bulunan bazı üniversitelerde önce YKS’de başarı sıralaması kararı olanların dışındaki programlara kayıt yapılıp sonra başarı sıralaması olan Türkiye’deki ilgili programlara geçişin sağlandığı da Denetleme Raporlarına yansımıştır. Bir örnek verilmesi gerekirse; YKS başarı sırası 231.000 olan bir adayın önce Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi programına kayıt yaptırdığı, ardından KKTC’deki bir üniversitenin Hukuk programına yatay geçiş yaptığı, sonrasında da buradan İstanbul’daki bir vakıf üniversitesi Hukuk programına mevzuata aykırı biçimde geçiş yaptığı görülmüştür. Bu örnekleri çoğaltmak maalesef mümkündür.”
SUÇ DUYURUSU
YÖK’ün açıklamasında ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, bazı üniversiteler hakkında işlem başlatıldığı ve kayıt işlemlerinin iptal edilmesi için kurumlara bildirim yapıldığı aktarıldı:
“İncelemeler sırasında ayrıca eksik belgelerle yatay geçişleri yapılmış öğrenciler de tespit edilmiş ve tüm bu hususlarla ilgili olarak ‘öğrenci yatay geçişlerinde mevzuata uygun hareket edilmesi ve ivedilikle gerekli belgelerin tamamlatılması; belgeleri uygun olmaksızın veya eksik belgeleri tamamlatılmaksızın usulsüz yatay geçiş yapmış veya yurt dışından öğrenci kabul kontenjanı çerçevesinde usulsüz alınmış öğrenciler ile ilgili olarak mevzuat hükümleri gereğince kayıt işlemlerinin iptal edilmesi’ üniversitelere bildirilmiştir.
Bu bağlamda Kurulumuzca bazı üniversiteler hakkında işlem başlatılmış, bazı üniversitelerimizce de sorumlular hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulmuştur.
Yükseköğretim Kurulu olarak, bu gibi hakkaniyeti çiğneyen kişi ve kurumlara müsamaha gösterilmeyeceğini, akademiye ve hakkaniyetle üniversiteyi kazanan öğrencilerimize karşı işlenen bu suçun cezasız kalmaması için gereğinin yapılacağını ve konuyla ilgili denetim ve takiplere tavizsiz bir şekilde devam edileceğinin bilinmesini isteriz.”
FİNANS’TAN TIP’A: YATAY GEÇİŞ
Geçen aylarda, Ukrayna’nın Sumy State Üniversitesi’nde ‘Finans ve kredi’ bölümünde eğitim alan E.K. ve S.Ç. isimli iki öğrencinin, YÖK tarafından uygulamaya konulan ‘Covıd-19 Salgını Dolayısıyla Yurt İçindeki Yükseköğretim Kurumlarına Yatay Geçiş’ kapsamında, başarı sıralamasına bakılmaksızın İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kayıt yaptırdığı ortaya çıkmıştı.